Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz wpisać jakąś frazę do wyszukania
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz wpisać jakąś frazę do wyszukania
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

DIY - zrób to sam

kolekcja Violl

Lukier królewski

Lukier królewski doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.

Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.
Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.
Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.
Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation